Inspiratie

 

Het begon allemaal al aan het begin van onze opleiding. wij zaten beiden al na te denken om jachtbouw te doen. Dit lijkt ons een zeer mooie en speciale ervaring/ beleving om nooit meer te vergeten. Alleen was het zo dat wij gewoon geen financiële vrijheid hebben. Dus hadden wij het een beetje aan de kant geschoven.

Het jaar daarop (leerjaar 2) kregen wij een presentatie over alle specialisaties die je kon kiezen voor de richting scheeps/ interieurbouw niveau 4. Wij beiden voelden ons zeer aangetrokken door de gedachten dat wij over twee jaar onze eigen boot gebouwd zouden hebben.

Het enige probleem was dat wij zelf het geld nog steeds niet hadden voor een boot. Dus waren wij op zoek gegaan naar iemand die graag een boot wilde. Na een paar weken zoeken hadden wij iemand gevonden die graag een bootje wilde, dit zijn de oom en tante (Rein Bakker en Erica Jaape) van IJbe.
Dit was het moment dat wij echt overtuigd waren jachtbouw te gaan doen. Alleen moesten wij nog om de tafel gaan wat voor boot de oom en tante van IJbe wilden hebben. Voordat wij al gingen praten had zij er al aan gedacht om een  Oost Zaanse jol achter hun huis te leggen. Dus werd het plan om een Oost zaanse jol te bouwen. Om inspiratie op te doen zijn wij naar het archief en de bibliotheek van het scheepvaart museum geweest. Hier hebben wij een bouwtekening en vele foto’s (van boeren in Oost zaanse jollen) gevonden.
(afbeeldingen: Joop Giesendanner, oudheid Oostzaan)